Conform Codului Muncii,persoanele concediate in temeiul:
• art. 61 lit. c) (art. 61 lit. c :”in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat” )
• art 61 si d) ( art. 61 lit. d: ”in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat”),
• art. 65 ( art. 65 “: (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia;(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa”) si
• art. 66 ( art. 66 :” Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva”)
beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare “.
Fac exceptie persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2) ( art. 51 alin. (2):” Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern”).
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant.